VY-MŇOUK
Básnička kulíškům: Písmenka v polštáři

čtvrtek 19. září 2013

Literární deníček: Hudba, která našeptává


Kdo nezná ten pocit, kdy má v hlavě vakuum a není schopen napsat ani písmenko, je buď šťastlivec, nebo nepíše. Každého nakopne jiná věc, ale jedna z nejspolehlivějších je hudba. Poslední dobou jsem zažraná do soundtracků a pro určité scény mám už vytypovanou filmovou hudbu, která funguje nejlépe. Protože i já sama někdy hledám, jakou muziku bych ještě vyškrabala, s největší radostí se s vámi podělím o své nejoblíbenější.


1. Je třeba napsat nějakou sladkou romantiku líznutou s tajemnem? STARDUST (nejvřeleji doporučuji: Shooting star - dramatické scény, příběh se vyostřuje, Three witches - vykreslení atmosféry "ticho před bouří", Septimus - vrchol, lov... mimochodem, tuhle žeru, Lamia's Lair - dramatický závěr (možná se zádrhelem), Coronation - epickej závěr, vítězství dobra nad zlem, prostě šlus, Epilogue - snad není potřeba komentovat)


2. Vážně nevíte, co by vám mohlo pomoct, když se vaši mušketýři řežou, princezna jede na ples, prostě vám chybí ten "historický feeling"?  MUŽ SE ŽELEZNOU MASKOU (1998) (tenhle soundtrack je boží od začátku do konce, sami si musíte vybrat tu svou, ale pokud bych měla radit: Surrounded - šavle, kordy, rapíry, pot, krev, vřava... ehm, prostě boj, Heart of a King - lehounká, možná trochu plačtivá romantika,  The Ascension - pocit hrdosti, úcty, král kráčí k trůnu..., The Masked Ball - bál, ples, dokonalost sama, stačí jen zavřít oči a vidíte sami sebe na královském plese (a na konci se vám to může zvrtnout), Training to be a king - naděje, štěstí, pokud se vašemu hrdinovi něco daří - ideál, The Palace - vžijte se do historie)
Vážně si poslechněte celý ten soundtrack a vyberte si své psavé melodie, tenhle za to opravdu stojí.

3. Krimi zápletka, hlavně revolverů, ale i tajemné stopy, šifry a skrývající se zločinci? Není logičtějšího řešení. SHERLOCK (BBC) (Opět jen mé doporučení: The Game is On - případ se zaplétá, kriminalista se vrhá do boje, Library Books - tikající stopky, Elegy - na VELICE tenkém ledě, Final Act - napětí je husté jako sražená krev (ať to máme k tématu), Sherlocked - zrada, konec, už není kam jít, Blood on the Pavement - ztracená naděje, jen pár kapek krve na podlaze...)
Některé skladby jsou si velice, velice podobné, takže je vcelku jedno, co si pustíte, já jsem se snažila vybrat nejodlišnější.


4. Ta pohádka vám pořád nejde a nejde z pera, tak co přivolat víly? PETER PAN (2003) (Výběr z celé kouzelně pohádkové hudby: Flying - tohle vás dokonale přesvědčí, že v pohádkách je všechno možné, Fetch Long Tom - nikde není bezpečno!, Fairy Dance - třepetání něžných vílích křidélek, objevení snové země, zkrátka a dobře teď jsme v pohádce, Peter Returns - ačkoliv to někdy nevypadá.... tak dobro VŽDY zvítězí)
Věřte mi, že když si pustíte film, roztluče se vám srdce a svět bude náhle pohádkovější...


!!!OLBŘÍMÍ KLIŠÉ!!!
5. Fantasy je dnes milovaný žánr a existuje hudba, která ho dokáže obsáhnout. PÁN PRSTENŮ a HOBIT (toto doporučení berte opravdu s velkou rezervou: Black Rider - když krásně zářící slunce najednou zatemní něco hrozivějšího než mrak, Lothlorien - popisy událostí, míst a věcí, tak tajemných a krásných, že jste na okamžik měli strach jim uvěřit, The Riders of the Rohan - přicházející posily, pomoc nebo naděje (někdy je to to stejné), The White Rider - tóny dechberoucí síly a magie, Old Friends - pro okamžiky, kdy stará přátelství, víra a úsměvy překonají všechny nesnáze nebo pro milé začátky, Misty Mountains - bolestné, ale přesto hrdé vzpomínky na dávno ztracené krajiny či věci hodné obdivu, klidně i na mrtvého přítele, The Defiler - okamžiky strachu, nejistoty a hrozivě se blížícího nebezpečí)

6. Kouzlo okamžiku se vystihuje opravdu těžko, přesto se odvažuji radit. AMÉLIE Z MONTMARTRU (tohle je jen tak pro formu, kdo si neposlechne celý soundtrack, je zločinec! La noyée, Comptine d'un autre été - jemnější a krásnější melancholii si snad nelze přát, La Valse d' Amélie - osud, štěstí nebo snad láska právě klepe vašim hrdinům na dveře, ale jen zlehýnka)

Našla bych ještě spoustu další inspirující hudby, ale stěžejní stačí, protože pak už by se vám z těch tónů asi motala hlava. Pokud by měl někdo náladu a chuť mi něco doporučit, budu hopsat radostí.
A.

2 komentáře:

  1. Osobně při psaní poslouchám vlastní mix epické hudby od Two Steps From Hell, Audiomachine, Future World Music, Aidrian von Ziegler, BrunuhVille a Immediate Music. Velice dobré kousky, s nimiž se nepojí žádná scéna z filmu, což je pro mne dobře, mám až příliš dobrou audiovizuální paměť. Doporučuji zvláště Two Steps From Hell, jsou vážně hodně dobří.

    Je škoda, že tyto soundtracky znám všechny. Neměla bys něco jiného?

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím,

    díky za inspiraci, už sháním a hážu do playlistu :D. Já jinak přip saní článků poslouchám francouzskou hudbu, jakoukoliv:). Má pro mě uklidňující účinek a nápady se mi potom hrnou :)

    Andrea

    OdpovědětVymazat